Deze luisterles is geschikt voor de groepen 1 t/m 8.

P.I.Tsjaikowski componeerde de muziek voor het ballet in St.Petersburg in 1892. Het is het verhaal van het sprookje De Notenkraker en de muizenkoning. Het speelt zich af tijdens Kerst tussner de Kerstgerschenken onder de Kerstboom.

Er wordt Kerstfeest gevierd bij de familie Stahlbaum. De kinderen Clara en Fritz zijn er ook bij en zij genieten van de mooie versieringen. Iedereen krijgt cadeautjes. Om acht verschijnt er een goochelaar met grote poppen die gaan dansen. Als die zijn vertrokken krijgt Clara een notenkrakerpop. 's Nachts gaat Clara naar beneden en maakt ze het gevecht mee tussen een muizenleger en de tinnen soldaatjes. Het loopt goed af en de notenkraker verandert in een prins. Ze reizen samen naar Snoepgoedland waar de Suikerfee regeert. Samen vieren ze de terugkeer van de prins met lekkernijen uit allerlei landen: chocola, zuurstokken, koffie en thee. De sprookjesachtige muziek die je hoort is de muziek van de Suikerfee.

Het klokkenspel (celesta) is heel duidelijk te horen: 

* zodra je het hoort speel je mee met je vingers in de lucht. Daar vliegt de Suikerfee ook.

* print het werkblad uit, zet het youtube-fimpje aan en kleur de wolkjes (dat is de fee, het klokkenspel) met een viltstift of een kleurpotlood. Klik hier  om het werkblad van de Suikerfee te downloaden.

* Luister nog een keer en kleur de overige lijntjes, stipjes en blokjes met een andere kleur.

 

Je ziet in dit filmpje het ballet dat hoort bij de Dans van de Suikerfee. Je kunt de muziek afspelen en daarbij de teken - en kleuropdracht uitvoeren.

 

 

Je kunt ook kijken naar de tekenfilm van het hele Notenkraker. Het wordt verteld in het Russisch, moeilijk te verstaan natuurlijk, maar met enige fantasie kun je het volgen. Luister ook naar de muziek.