Deze luisterles is geschikt voor de groepen 5 t/m 8.

P.I.Tsjaikowski componeerde de muziek voor het ballet in St.Petersburg in 1892. Het is het verhaal van het sprookje De Notenkraker en de muizenkoning. Het speelt zich af tijdens Kerst tussen de Kerstgeschenken onder de Kerstboom.

Er wordt Kerstfeest gevierd bij de familie Stahlbaum. De kinderen Clara en Fritz zijn er ook bij en zij genieten van de mooie versieringen. Iedereen krijgt cadeautjes. Om acht verschijnt er een goochelaar met grote poppen die gaan dansen. Als die zijn vertrokken krijgt Clara een notenkrakerpop. 's Nachts gaat Clara naar beneden en maakt ze het gevecht mee tussen een muizenleger en de tinnen soldaatjes. Het loopt goed af en de notenkraker verandert in een prins. Ze reizen samen naar Snoepgoedland waar de Suikerfee regeert. Samen vieren ze de terugkeer van de prins met lekkernijen uit allerlei landen: chocola, zuurstokken, koffie en thee. De mars past bij de soldaten die een belangrijke rol spelen in het verhaal.

Het ritme is een 4/4 maat, je kunt er heel goed bij in de maat lopen, net als soldaten doen.

* We oefenen de spreektekst Eén rolletje Nederlandse drop, luisteren naar de muziek, herken je de spreektekst? Steek je vinger op als je de tekst weer hoort. Luister dan nogmaals en zeg de tekst erbij op, met de muziek mee.

* Zelfde procedure bij deze spreektekst: Een kilometer veterdrop, en salmiak, en katjesdrop en honingdrop en schoolkrijtdrop. Hoe krijgen we dit op? Stop!

* Zelfde procedure bij deze spreektekst: Eén rolletje Nederlandse drop. Dropjes eten, zeker weten

* In de Prowise Presentatie staat verder aangegeven hoe je kan meeklappen en meespelen op muziekinstrumenten. De Prowise Presentatie vind je hier.

 

Downloaden Naam Afspelen Grootte Duur
download Nummer 2
Artiest onbekend

2.5 MB 2:47 min

 

 Je kunt ook kijken naar de tekenfilm van het hele Notenkraker. Het wordt verteld in het Russisch, moeilijk te verstaan natuurlijk, maar met enige fantasie kun je het volgen. Luister ook naar de muziek.