Deze luisterles is bedoeld voor de groepen 4 t/m 8.

Paul Dukas componeerde De tovenaarsleerling in 1897. Hij las de ballade van Goethe en volgde deze ballade precies in de muziek. Muziek met een verhaal heet programmamuziek. 

Met dit spannende muziekstuk gaan we:

* luisteren naar een spannend verhaal:

Er was eens een tovenaar met zijn leerling. De tovenaar moet op een dag weg en geeft zijn leerling de opdracht om de grot eens goed schoon te maken. De leerling heeft geen zin om beneden uit de rivier water te halen. Hij bedenkt, dat hij de bezem het zou kunnen laten doen door hem te betoveren. Hij zoekt de spreuk op en jawel, het lukt. De bezem daalt vrolijk de trappen af en haalt water, maar... houdt nooit weer op. De leerling wordt ongerust en probeert met allerlei toverspreukende bezem te stoppen, maar helaas! Er komt steeds meer water, alles begint te drijven en de leerling raakt in paniek. Hij grijpt wanhopig een bijl en slaat de bezem in stukkenEven lijkt het stil, maar dan komen alle stukjes tot leven en gaan met z'n allen water halen. Het waterpeil stijgt. De leerling is ten einde raad en roept allerlei spreuken door elkaar; het water stijgt en stijgt. Plotseling komt de tovenaar binnen en roept de juiste toverspreuk. Na enkele stuiptrekkingen stoppen de bezems. De leerling heeft reuze spijt. De tovenaar vertelt hem, dat je nooit iets moet beginnen, waar je het einde niet van overziet of in de hand hebtDe tovenaarsleerling belooft het nooit meer te doen.

* luisteren en kijken naar hetzelfde verhaal. Het komt uit de film Fantasia van Walt Disney. De hoofdrol wordt gespeeld door Mickey Mouse. Start de video maar.

* het thema-liedje (Hokus pokus) uit dit verhaal zingen. Het is een pittig liedje om te zingen, je kunt ook de tekst opzeggen en het ritme meeklappen. De hele tekst staat op het werkblad. Klik daarvoor hier.

 

*  De hele les vind je in een prowise presentatie. De Prowise Presentatie vind je hier